Hier begon het dus mee.. In het voorjaar van 2011 viel Arnold als een blok voor deze idyllische doch ernstig vervallen 18e eeuwse rijksmonumentale boerderij met erf en schuren in Krimpen aan den IJssel. Na bezichtiging besloot hij toch een klein kansje te wagen en toen later bleek dat de boerderij ons was gegund, voelde dat behoorlijk.. zeg maar: onwerkelijk! Des te meer omdat Ilse nog niet in de gelegenheid was geweest tevoren de boerderij van binnen te bekijken, de antikraakbewoonster was namelijk reeds verhuisd! Al met al was destijds een rondje om de boerderij en over het erf voldoende om net als Arnold overtuigd te raken dat hier iets prachtigs van gemaakt zou kunnen worden. Maar voor een tour door het interieur moest dus worden gewacht tot de sleuteloverdracht.. wat was dat spannend!
Vervolgens hebben wij als architect Piet den Hertog en Ineke de Visser van Bureau Helsdingen aangetrokken omdat zij een enorme passie hebben voor historische boerderijen en uitermate deskundig zijn op dat gebied. Samen met Bureau Helsdingen hebben we een ontwerp gemaakt dat recht doet aan de boerderij, onze levensstijl en de mogelijke wensen van eventuele toekomstige bewoners. Intussen hebben we gesproken met mevrouw Mourik – Van Vliet, een dochter uit het boerengezin dat van 1941 tot 1962 op de boerderij woonde en werkte. En eveneens heeft voormalig eigenaar en boer(in), echtpaar Arie- en Wil Verdoold, contact met ons opgenomen. Zij hebben de waardevolle historie van de boerderij met ons gedeeld, onder andere door middel van akten die teruggaan tot het jaar 1826 en foto’s van de boerderij vóór de onteigening door de gemeente. De levendige verhalen over het interieur en exterieur van de boerderij destijds en over het boerenleven van toen hebben in grote mate bijgedragen aan ons begrip voor de boerderij in haar huidige vorm, ons geïnspireerd en enthousiaster gemaakt. Het doet ons werkelijk plezier om dit kleine stukje tastbare Nederlandse historie in ere te herstellen juist omdat we inmiddels zovéél van haar weten!
Bijna drie jaar lang woonden wij (Arnold, Ilse, Bart Jan destijds 6 & Jasper toen 3) in de achter de boerderij gelegen varkensstal die wij eerst hebben verbouwd tot fijn gastenverblijf. De omgevingsvergunning voor het restaureren van de boerderij werd eind 2012 verleend en begin september 2013 zijn wij samen met Aannemersbedrijf F. van Meijeren gestart met de restauratie. Ondanks dat er nog mega veel moest gebeuren, waanden we ons hier (mede door de warme gastvrijheid van onze buurtjes en het enthousiasme van onze plaatsgenoten) als God in Frankrijk!
Wij hebben de boerderij ‘Boer d’Arij’ gedoopt. Het idee komt van Arnold. Ziet er Frans uit, maar snel uitgesproken klikt het dus oer Hollandsch: ‘boerdarij’ of eigenlijk ‘boerdarie’. Want Arij sprak je destijds uit als Arie. Boer d’Arij verwijst o.a. naar de eerste boer die wordt genoemd in de akten: Arij Teeuwen (v.a. 1789) en naar de laatste boer, Arie Verdoold (tot 1968). Hoewel Arij Teeuwen de eerste boer is die zwart-op-wit de boerderij bezat, hebben we in het streekarchief van Gouda via ordinaris uitgevonden dat Cornelis Geene (vanaf 1769) de eerste eigenaar was die aantoonbaar belasting betaalde over de boerderij en dat zijn dochter Thona Geene later de boerderij erfde. Thona huwde met Arij Teeuw(en) en hun zoon Arij Teeuwen erfde daaropvolgend de boerderij, hun kleinzoon Arie Teeuwen eveneens. Er waren hier vroeger dus nogal wat Arij’s/Arie’s boer.. Boer verwijst naar het beroep, maar ook naar de familie Boer die uiteindelijk de boerderij door vererving verkreeg. Tsja, heden ten dage is de boerderij niet meer in bedrijf, op de weilanden staan nu -in plaats van koeien- woonwijken en winkelcentra. En ook de boerderij wordt niet meer gebruikt waarvoor het destijds werd benut, namelijk kaas maken.
Boer d’Arij was een avontuurlijk restauratieproject van een rijksmonumentale stadsboerderij met erf van ca. 4722 m2. Op nieuwjaarsdag 2015 konden we eindelijk verhuizen naar onze mooie boerderij! In het begin droomden we ervan om zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn, bijvoorbeeld door middel van een eigen moestuin en wat kleinvee. Maar achteraf moesten we concluderen dat dit te veel gedoe zou zijn, zeker als je niet beschikt over zogenaamde ‘groene handen’! Een paar kippen leek ons het hoogst haalbare.. Wel hebben we de HR-houtkachel van de boerderij aangesloten op de CV en hebben we maximaal ingezet op het goed isoleren van dak, muren en vloeren. Alle tijdens de restauratie aangebrachte energiebesparende maatregelen heeft Boer d’Arij uiteindelijk energielabel A opgeleverd! Daar waar mogelijk hergebruikten we oude (vaak al aanwezige) materialen. Een diepe wens is en blijft vooralsnog een groot aantal zonnepanelen.
Ons vorig onderkomen, de varkensstal, hebben we inmiddels opgefrist en gemeubileerd. Dit gastenverblijf willen we in eerste instantie gebruiken als logeermogelijkheid voor familie en vrienden. Daarnaast vinden we het erg gezellig om het gastenverblijf tussendoor te verhuren als Bed & Breakfast. Met de verdiensten kunnen we het erf weer verder ontwikkelen (een monument kost u eenmaal een flinke cent) en tegelijk deze schitterende plek, buiten Open Monumentendag om, voor meer/ander publiek openstellen. Daarom hebben we deze website over ons restauratieproject omgebouwd naar een website voor de B&B. Met onze TLC en zoveel sprankelende recreatieve mogelijkheden in de omgeving hebben we er vertrouwen in dat het een succes wordt!
De historie van de boerderij vindt u hier en onze belevenissen tijdens dit restauratieproject kunt u lezen op onze blog.
Terug naar boven.