Plan

plattegrond

Plattegrond

Plan N en O Gevel Bestaand

Bestaand, voor- en tuinzijde

Plan Oost Gevel Nieuw VO

Nieuwe voor- en tuinzijde: voorzijde verfkleur gewijzigd van standgroen naar middengroen, tuinzijde dubbele terrasdeuren integenstelling tot de tekening zonder roedeverdeling, een aantal (gekoppelde) dakramen toegevoegd, voorste schoorsteen verwijderd, alle mestluiken staan nu open, gehele boerderij voorzien van dubbel monumentenglas en het voorhuis heeft nu ook een gestukte spatplint aan de tuinzijde

Plan Z en W Gevel Bestaand

Bestaand, erf- en achterzijde

Plan Westgevel Nieuw VO

Nieuwe erf- en achterzijde: roedeverdeling halve boeren deuren zijn nu groter, onder het hooiluik een nieuwe zwarte pui, het uitgekomen stalraam is naar binnen verplaatst (tussen bijkeuken/stal), roedeverdeling in het hooiluik  vervallen en nu voorzien van luiken als vroeger, de meest rechtse staldeur voorzien van een ruitvormige ruit, de achterzijde van de boerderij heeft een gestukte spatplint gekregen en rondom de boerderij zorgt een drainage met grindbak voor de vlotte afvoer van hemelwater.

Indeling

Verbouwing van de binnenzijde in een notendop.. Qua indeling is de boerderij nagenoeg ongewijzigd. De brandmuur deelt de boerderij in twee: het voorhuis en het achterhuis (stal). De rechter beuk van het voorhuis is nu de entree met WC, de middenkamer is nagenoeg ongewijzigd, wel hebben we de originele trap terug gebracht. Het plafond hebben we onbehandeld overgeschilderd omwille van de historie, alle eerdere kleurlagen zitten nog onder de verf voor later onderzoek. De jaren ’70 schouw is ongewijzigd, de kwetsbare brandmuur wilden wij graag onaangetast laten. De houtkachel in de schouw kan, mits in gebruik, ook de boerderij verwarmen en warm tapwater leveren. De linkerbeuk is ongewijzigd en bevat de geut en de pekelkelder met daarboven de opkamer. De zoldervloer is uitgelijnd. Op zolder kan indien nodig nog 2 slaapkamers en een badkamer worden gerealiseerd. Vroeger was in het achterhuis een gedeelte van de stal met een muurtje afgescheiden. Hier woonde het boerengezin in de zomer wanneer het voorhuis grotendeels dienst deed als kaaskamer en de koeien op het land stonden. Dit muurtje kon niet behouden blijven omdat het gehele achterhuis werd voorzien van plaatfundering met incassingen. Later hebben we dit muurtje wel weer op laten metselen met de oude stenen. In het zomerhuis ligt nu onze keuken en bijkeuken. De vloer van de deel in de stal is net als de vloeren in het voorhuis betegeld met de eigen zelfgebikte antieke boerenestriken. De gebinten en het dak zijn goed zichtbaar door het open karakter van deze ruimte, de deel doet nu dienst als woonkamer. Om de woonkamer meer demping te geven en huiselijker te krijgen, is er een vrijliggende entresol op het ankergebint gelegd met een loopbrug naar de vliering (plafond) van de keuken. Rond de deel, nu woonkamer, was destijds de grupstal gesitueerd. Ook die konden wij niet behouden vanwege eerder genoemde fundering. Waar eerst de grupstal was gesitueerd, zijn 3 slaapkamers en 2 badkamers gebouwd. Als verwijzing naar de grup hebben we de oude koestand in elke slaapkamer op de exacte plek teruggeplaatst en in een nieuwe klinkervloer de voer- en mestgoot laten aftekenen. Ook is de waterpomp gerestaureerd en teruggeplaatst en tref je de aftekening van de voormalige pompbak en waterput aan in de klinkervloer. De zwarte pui onder het hooiluik, de dakramen, de terrasdeuren en de glazen pui tussen de keuken en woonkamer zorgen ervoor dat het daglicht op elk tijdstip van de dag optimaal naar binnen kan vallen. De gehele boerderij is hoogwaardig geisoleerd, zowel vloer, muren en dak en voorzien van vloerverwarming voor extra comfort. Een enkele ontbrekende gebintstijl (was stalen profiel) hebben we laten vervangen door een bijpassende even zo oude eiken gebintstijl en er zijn heel erg veel veel rotte daksporen vervangen. Binnen hebben we gekozen voor een dakbeschot van grove naturel planken om zoveel mogelijk de kleur van het riet te benaderen.

5 thoughts on “Plan

 1. Hoi Arnold,

  Wat een leuk en goed verzorgd initiatief. De voltooiing zal onder jullie regie vast goed voor elkaar komen. Ik zal deze (site)ontwikkelingen zeker volgen.

  Gr. Hark

 2. Goedenavond,

  Leuk initiatief deze site. Ik kwam er al googelend naar wat voorouders op terecht. Veel van de genoemde personen zijn directe voorouders van mij en mijn hobby is stamboomonderzoek (zie site sonneveldweb.nl).

  Ik zou graag ook wat afbeeldingen als illustratie van mijn stamboom gebruiken (met vermelding van deze site als bron natuurlijk).

  Ik hoor graag wat uw idee hierover is.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Joost Sonneveld

  • Beste Jan Joost, dank je wel en ik zie dat ik ook nog wat van jouw onderzoek kan leren! Wat een berg werk he?! Als je mij via info@boerdarij.nl wilt laten weten om welke foto’s het precies gaat, dan zal ik dit overleggen met de eigenaar van de foto’s. Het kan overigens wel even duren..

 3. Hallo,
  Met interesse jullie stalramen isolatie bekeken, ben hier ook mee bezig maar kan niet het goeie rubber vinden om het acryl raam. Kunnen jullie mij een tip geven. Alvast bedankt.

  Vr. Gr. Hans Betten
  Kropswolde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *